Febra criptomonedelor cuprinde tot mai mulți investitori ambițioși. Pentru a te alătura „clubului”, fiecare nou venit are nevoie de ceea ce este indispensabil pentru tranzacționarea cu criptomonede – monedă digitală. De unde să o obții? Este simplu – cumpără-o cu bani fiat. Cu toate acestea, nu toată lumea știe cum să facă acest lucru rapid, profitabil și fără riscuri. În acest articol, vom detalia cum să stochezi criptomonede și vom explora două metode principale de achiziționare, complete cu ghiduri detaliate.

Stocarea activelor cripto: Portofele și Burse

Potrivit analiștilor de la Immunefi, începând cu începutul anului 2024, hackerii au reușit deja să fure peste 200 de milioane de dolari din proiecte cripto. Astfel, ca o apărare împotriva maleficilor, primul pas către managementul eficient și sigur al activelor digitale ar trebui să fie alegerea metodei optime de stocare. Cel mai convenabil este să stochezi criptomonede într-un portofel sau pe o bursă.

Portofelele pot fi fie custodiale, fie necustodiale. Metoda necustodială de stocare a criptomonedelor este foarte sigură, dar nu întotdeauna convenabilă în utilizare. Recomandăm să acordați atenție portofelelor reci precum Trezor și Ledger, considerate printre cele mai sigure soluții moderne pentru stocarea activelor digitale.

Dimpotrivă, metoda custodială este mai convenabilă și mai rapidă în utilizare, dar mai puțin sigură. Recomandăm Cropty Wallet: un instrument excelent pentru gestionarea și stocarea criptomonedelor cu cel mai înalt nivel de protecție și accesibil de pe orice dispozitiv.

Mulți traderi folosesc contul lor de la bursă ca facilităte de stocare. Un mare avantaj este ușurința de recuperare a contului și a activelor. Printre varietatea de burse de criptomonede, recomandăm ByBit. Beneficiile sale includ suport non-stop, nicio verificare KYC, viteză mare de tranzacționare și control total asupra fondurilor tale.

Achiziționarea criptomonedelor: Prin P2P și Schimburi

Banca Națională a României (BNR) nu interzice sau nu reglementează criptomonedele. Profiturile din activele cripto sunt supuse impozitării. Potrivit Indexului Global de Adopție a Criptomonedelor Chainalysis pentru 2023, 17,3% din populația țării deține criptomonede. Acest lucru plasează România pe locul 22 în lume în ceea ce privește nivelul de adopție a criptomonedelor.

Cele mai simple metode pentru achiziționarea monedelor digitale sunt prin platforme P2P și schimburi speciale. Să examinăm fiecare opțiune mai detaliat.

P2P

Această metodă permite achiziționarea directă a activelor cripto de la alți utilizatori. Principiul este următorul: găsești un anunț de la cineva dispus să vândă cripto, transferi suma specificată pentru tranzacție pe contul lor electronic bancar, iar apoi contrapartea îți trimite moneda.

În acest caz, există riscul de a întâlni un escroc care va lua banii și va dispărea. Prin urmare, pentru a asigura siguranța tranzacției, este necesară implicarea unui garant sau serviciu de escrow. Rolul lor este de a se asigura că participanții își îndeplinesc obligațiile. Platformele P2P gestionează acest lucru prin blocarea criptomonedelor în contul unui astfel de serviciu și transferându-le cumpărătorului doar după ce banii fiat au fost creditați.

Înșelăciunea în P2P este imposibilă. Dacă contrapartea nu reușește să confirme primirea plății în timpul alocat, cumpărătorul poate furniza serviciului un bon sau o dovadă a tranzacției. Într-un astfel de caz, ratingul vânzătorului va fi redus, iar acesta ar putea fi și amendat.

Avantajul achiziționării criptomonedelor prin P2P este simplitatea sa. Plata trece ca și cum ai transfera bani de pe o carte la alta. Această metodă ar putea părea riskantă, dar în realitate, toate platformele populare P2P garantează siguranță completă pentru fiecare participant la tranzacție.

Alte avantaje ale acestei metode includ:

 • Comisioane mai mici și un curs de schimb mai favorabil în comparație cu bursele centralizate, permițând economii semnificative în cazul tranzacțiilor mari;
 • O gamă largă de metode de plată (transfer bancar, portofele electronice, sisteme de plată etc.);
 • Un nivel mai mare de confidențialitate în comparație cu bursele centralizate (serviciile P2P, în general, nu necesită proceduri KYC);
 • Flexibilitatea achiziționării oricând și oriunde.

Pentru cei interesați de această metodă de achiziționare, recomandăm platforma P2P de la ByBit. Am redactat un ghid detaliat explicând pas cu pas cum să cumperi criptomonede folosind un serviciu P2P.

Platforme de Schimb

Platformele de schimb sunt platforme comerciale care obțin profit din spread-ul valutar între cumpărarea și vânzarea monedelor digitale (spread). Această metodă permite achiziționarea legală a criptomonedelor fără verificare folosind bani fiat (prin transferuri de card bancar sau portofele digitale).

Serviciile de schimb caută independent modalități legale de a evita rapid posibilele restricții pentru a face procesul de achiziție cât mai convenabil și rapid posibil pentru utilizatori. Cu toate acestea, percep o taxă pentru acest lucru: adesea, cursul de schimb pentru cumpărare este crescut, în timp ce pentru vânzare este redusca (în comparație cu oferta de pe piață).

Algoritmul de cumpărare este foarte simplu, asemănător procesului de trimitere a banilor prin mobile banking. În afară de achiziționare cu bani fiat, pot fi utilizate și alte criptomonede. Plățile se fac ca și cum ai cumpăra bunuri, servicii sau ca transferuri P2P de la un cont la altul (de la persoană la persoană).

Principalele avantaje ale achiziționării criptomonedelor prin platformele de schimb:

 • Viteză. După plată, moneda digitală este creditată aproape instantaneu în cont, ceea ce este convenabil pentru achiziții rapide.
 • Anonimat. Multe platforme nu solicită verificarea KYC (Cunoaște-ți Clientul).
 • Securitate. Schimburile utilizează protocoale de securitate și sisteme de plată fiabile, minimizând riscul de fraudă.
 • Mobilitate. Poți schimba bani fiat pentru criptomonede de pe orice dispozitiv cu acces la internet.

Dacă planifici să folosești serviciile de schimb, recomandăm folosirea serviciului BestChange. Cu ajutorul său, poți găsi un punct de schimb potrivit, compara condițiile diferitelor servicii și alege cel mai favorabil. De asemenea, am pregătit un ghid detaliat pentru tine, în care explicăm pas cu pas cum să cumperi criptomonede printr-o platformă de schimb.

Comments (13)

  • Mihai_79

   Neglijând conveniența, un portofel necustodial oferă un nivel ridicat de securitate, în timp ce unul custodial presupune mai multă ușurință în utilizare dar cu un risc mai mare de expunere la hackeri și fraude. Este esențial să echilibrăm între securitate și accesibilitate atunci când alegem metoda de stocare a criptomonedelor.

  • MariusCripto

   Pentru a te asigura că portofelul tău este 100% sigur împotriva hackerilor, este recomandat să folosești un portofel recedent ca Trezor sau Ledger. Acestea oferă un nivel înalt de securitate și protejează activamentele digitale împotriva atacurilor cibernetice.

 1. MariaCrypto

  Consider că este crucial să fii conștient(ă) de importanța stocării securizate a criptomonedelor în portofele reci precum Trezor și Ledger pentru a te proteja împotriva riscurilor și atacurilor cibernetice.

 2. MariaCrypto

  Într-adevăr, gestionarea activelor cripto este crucială în lumea criptomonedelor, mai ales având în vedere riscurile pe care le implică acest mediu virtual. Alegerea unui portofel sau a unei burse sigure este primordială pentru a proteja investițiile. Mulțumim pentru articolele informative care ne ghidează în această direcție!

 3. AnaPopescu

  Este esențial ca investitorii să țină cont de securitatea activelor lor cripto. Recomandarea mea este să alegeți întotdeauna un portofel rece precum Trezor sau Ledger pentru stocarea în siguranță a criptomonedelor.

  • AndreiRadu

   Salut AnaMaria23! Pentru a achiziționa criptomonede fără a fi expus riscurilor, recomand să folosești platformele P2P sau schimburile de încredere. Este important să faci o cercetare temeinică înainte de a alege o platformă și să optezi pentru cele cu măsuri de securitate ridicate. Alege mereu metode de plată sigure și verifică reputația platformei în comunitatea de criptomonede. Mult succes în cumpărături!

 4. Andreea_87

  Este esențial să te asiguri că stocarea criptomonedelor tale este în siguranță pentru a evita riscurile. Eu personal prefer să folosesc un portofel reced precum Trezor pentru că oferă o soluție sigură și eficientă pentru păstrarea activelor mele digitale.

 5. AndreeaCryptoFan

  Foarte informativ articolul! Consider că stocarea într-un portofel rece precum Trezor sau Ledger este vitală pentru securitatea criptomonedelor mele. În plus, ghidurile detaliate pentru achiziționare sunt de mare ajutor, mulțumesc pentru informații!

 6. MariaCrypto

  Cred că stocarea activelor cripto în portofele reci precum Trezor și Ledger este cea mai sigură opțiune în acest mediu expus riscurilor. Este crucial să ne asigurăm că investițiile noastre sunt protejate împotriva atacurilor cibernetice și a furturilor, mai ales în creșterea febrei criptomonedelor. Mulțumesc pentru detaliile oferite în articol!

 7. NicoletaCrypto

  În contextul creșterii febrei criptomonedelor, este esențial ca investitorii să fie conștienți de importanța securizării activelor lor digitale.
  Recomandarea mea este să optezi pentru un portofel rece precum Trezor sau Ledger pentru a-ți asigura stocarea într-un mediu sigur și protejat împotriva atacurilor cibernetice.

Leave a comment